Kezdõoldal
 
 
Naptár / Online foglalás AutókAlkalmakÚtvonalakÁrainkCégünkrõlBudapest

Citroen Traction Avant (1954)

Az elsõ világháborúig igen magas színvonalon fogaskerekeket gyártó André Citroen a háború után áttörést hozott a személyautó gyártásban, amikor is autógyára megalkotta a Citroen Traction Avant-ot. Korszakalkotó technikai újításaival ez a modell új irányt szabott a személyautók fejlõdésének.

Az addig fa alapokra épülõ személyautók korszaka véget ért: az 1934-ben debütáló Citroen Traction Avant a világ elsõ teljesen acél, önhordó karosszériával épített autója lett, elsõként alkalmaztak elsõ kerék meghajtást, csendes motort "moteur flottant"-ot, melyet gumi bakra szereltek, hogy a rezonanciát ne közvetlenül adja át a karosszériának, független elsõ-és hátsó kerék felfüggesztést.

Aerodinamikai tesztekkel alakították ki a karosszériát, az autót 130 km/órás végsebességre is képessé tették. Nem csoda, hogy az 1937-re letisztuló konstrukció legendává érett, a közvéleményben mint az "utak királynõje" élt a jármû.

A második világháború alatt a fejlesztések lendülete megtört, minden erõ és kapacitás a hadiiparra koncentrálódott, de a háború után a Traction Avant még egy évtizedig uralta Európa autógyártásának mezõnyét. Konkrétan az itt látható modell a legutolsó, tökéletesen kiforrt szériából való, 1954-ben gördült ki Párizsban az autógyárból.