Kezdőoldal
 
 
Naptár / Online foglalás AutókAlkalmakÚtvonalakÁrainkCégünkrőlBudapest
Budapest története
MÚLT
JELEN
JÖVŐ

Budapest jövője

Az új beruházások mindig sok vitát váltanak ki, és a lakosság nagy része vagy imádja, vagy szívből utálja azokat. Nem önmagában a modernséggel, a fejlődéssel van sokszor probléma, hanem azzal, hogy ez hogyan valósul meg. A modern és a tradicionális nem feltétlenül egymás ellenségei, ám feltétlenül nagy odafigyelést és hozzáértést igényel, ha megpróbáljuk "házasítani" őket. A probléma ott van, amikor teljesen dilettáns módon felhúznak egy csodálatos történelmi környezetben egy teljesen jellegtelen, stílustalan, fantáziátlan üveg- vagy betonkockát, ami teljes mértékben elrontja az adott városrész múlt század elején kialakult hangulatát.

Pedig a modernnek is megvan a maga helye. Ha egy teljesen új, modern városrészben épül fel ugyanez az üveg- vagy betonkocka, még lehet, hogy jól is mutatna abban a környezetben. A modern, új épületekre, a fejlődésre szükség van! De nem mindegy, hogy hol! Nagyon jó példa erre a Lágymányosi híd környéke. Tele van új, modern épületekkel, és kifejezetten jól néz ki, mutatja, hogy a város képes a fejlődésre a megújulásra. A belváros viszont pontosan azért vonzza a turistákat, és azért van fantasztikus hangulata, mert a múlt század eleji építészeti stílus dominál.

Ha a kettőt összekeverjük, abból semmi jó nem származik, hiszen ez esetben a belváros elveszíti a század eleji hangulatából eredő báját, miközben a még jelenlévő régi épületek miatt teljesen modern városnak sem lesz mondható Budapest. Vagyis, ha felelőtlenül, minden koncepciót nélkülöző módon, össze-vissza telerakjuk a várost modern vagy félmodern épületekkel, azzal teljesen tönkretesszük a teljes múlt századi örökségünket. Pedig ha Magyarország fénykorából már csak ennyi maradt meg, akkor talán erre jobban oda kellene figyelnünk! Az is elég nagy baj, hogy manapság nem születnek világra szóló alkotásaink, de ha már újat nem építünk, legalább a régiekre vigyázhatnánk!

De ha nem is megyünk bele nagyon a részletekbe, azzal bizonyára bárki egyetért, hogy egy városrésznek, legyen az moder vagy bármelyik történelmi korból származó, akkor van igazán megragadó hangulata, ha az egységes. Egységesen modern, vagy egységesen régi, az nem számít, csak az a lényeg, hogy egységes legyen! Vannak ugyan nagyon jó, kiemelkedő példák arra is, hogyan lehet ÍZLÉSESEN (!!!) összehozni az újat a régivel, de akkor sem szerencsés, ha mindfelé ezt csinálják a városban.

Ezután a kis eszmefuttatás után álljon itt néhány jövőbeli elképzelés látványterve:

A Szervita tér lehetséges jövője:

A teljes cikk.

 

Budapest Eye

 

Margit híd:

Ezek a tervek már biztosan nem valósulnak meg, de azért érdekesek.

 

Közraktárak (szórakoztató centrum lesz belőle):

 

A déli városrész hosszútávú tervei, város a városban:

A teljes cikk.