Kezdõoldal
 
 
Naptár / Online foglalás AutókAlkalmakÚtvonalakÁrainkCégünkrõlBudapest
Budapest története
MÚLT
JELEN
JÖVÕ

Budapest jövõje

Az új beruházások mindig sok vitát váltanak ki, és a lakosság nagy része vagy imádja, vagy szívbõl utálja azokat. Nem önmagában a modernséggel, a fejlõdéssel van sokszor probléma, hanem azzal, hogy ez hogyan valósul meg. A modern és a tradicionális nem feltétlenül egymás ellenségei, ám feltétlenül nagy odafigyelést és hozzáértést igényel, ha megpróbáljuk "házasítani" õket. A probléma ott van, amikor teljesen dilettáns módon felhúznak egy csodálatos történelmi környezetben egy teljesen jellegtelen, stílustalan, fantáziátlan üveg- vagy betonkockát, ami teljes mértékben elrontja az adott városrész múlt század elején kialakult hangulatát.

Pedig a modernnek is megvan a maga helye. Ha egy teljesen új, modern városrészben épül fel ugyanez az üveg- vagy betonkocka, még lehet, hogy jól is mutatna abban a környezetben. A modern, új épületekre, a fejlõdésre szükség van! De nem mindegy, hogy hol! Nagyon jó példa erre a Lágymányosi híd környéke. Tele van új, modern épületekkel, és kifejezetten jól néz ki, mutatja, hogy a város képes a fejlõdésre a megújulásra. A belváros viszont pontosan azért vonzza a turistákat, és azért van fantasztikus hangulata, mert a múlt század eleji építészeti stílus dominál.

Ha a kettõt összekeverjük, abból semmi jó nem származik, hiszen ez esetben a belváros elveszíti a század eleji hangulatából eredõ báját, miközben a még jelenlévõ régi épületek miatt teljesen modern városnak sem lesz mondható Budapest. Vagyis, ha felelõtlenül, minden koncepciót nélkülözõ módon, össze-vissza telerakjuk a várost modern vagy félmodern épületekkel, azzal teljesen tönkretesszük a teljes múlt századi örökségünket. Pedig ha Magyarország fénykorából már csak ennyi maradt meg, akkor talán erre jobban oda kellene figyelnünk! Az is elég nagy baj, hogy manapság nem születnek világra szóló alkotásaink, de ha már újat nem építünk, legalább a régiekre vigyázhatnánk!

De ha nem is megyünk bele nagyon a részletekbe, azzal bizonyára bárki egyetért, hogy egy városrésznek, legyen az moder vagy bármelyik történelmi korból származó, akkor van igazán megragadó hangulata, ha az egységes. Egységesen modern, vagy egységesen régi, az nem számít, csak az a lényeg, hogy egységes legyen! Vannak ugyan nagyon jó, kiemelkedõ példák arra is, hogyan lehet ÍZLÉSESEN (!!!) összehozni az újat a régivel, de akkor sem szerencsés, ha mindfelé ezt csinálják a városban.

Ezután a kis eszmefuttatás után álljon itt néhány jövõbeli elképzelés látványterve:

A Szervita tér lehetséges jövõje:

A teljes cikk.

 

Budapest Eye

 

Margit híd:

Ezek a tervek már biztosan nem valósulnak meg, de azért érdekesek.

 

Közraktárak (szórakoztató centrum lesz belõle):

 

A déli városrész hosszútávú tervei, város a városban:

A teljes cikk.